Halloween utomhusdekorationer - stora skulpturer

Banner med overskrift 'monstre i beton'. I dekorationsbeton er der lavet skelethoved af ko, træstub med ansigt, dansende figurer i baggrunden, skelethoved med kappe og grønt slimmonster. Baggrunden er sort og grå med halloweenmotiver som edderkop og krogede træer i grå og sort.

Saknar du en unik utomhusdekoration till Halloween? Eller kanske går du och drömmer - eller har mardrömmar - om ett specifikt monster som skulle kunna pryda och skrämma i din trädgård? Kanske behöver du ett material att modellera stora skulpturer med - som håller för alla väder, år efter år…

DIY Halloweenfigur i dekorationsbetong

Med dekorationsbetong kan du själv skapa stora trädgårdsfigurer. Dekorationsbetong är en typ av betonglera som bara behöver blandas med vatten, och sedan kan du börja bygga och forma det över en grundform av exempelvis frigolit. Det är tre gånger starkare än vanlig betong och, förstås, frostsäkert - ifall oktober skulle bli extra kall.

Med dekorationsbetong har du alla möjligheter - från att bygga små spöken på ballonger till enorma monster som sträcker sig över husets tak. Ambitionsnivån kan sättas efter din egen lust och fantasi, och vi hjälper dig komma igång med vägledning och material här.

Hitta de nödvändiga produkterna här nedanför och en generell vägledning längst ner på sidan.

preload spinner

Halloween utomhusdekoration - vägledning

Material:

  • Dekorationsbetong - 18 kg motsvarar cirka 
  • 0,9 m² i 1 cm tjocklek
    Flamingo eller annat för grundform/skelett
  • Gummihandskar
  • Fibermaterial för betong - beräkna 15 g per 18 kg betong för första lagret
  • Colour Fix
  • Färgpigment

Verktyg:

  • Flamingoskärer/varmkniv (eventuellt)
  • Penslar
  • Hinkar för betong
  • Betongblandare
  • Murarslev / annat karvningsverktyg
  • Eventuellt borste, stämplar m.m. för att skapa mönster på betongytan

1. Grundform

Börja med att skapa ett skelett för din figur. Skelettet kan göras av frigolit, en ballong, plast, stängselstolpar, hönsnät, PU-skum m.m.

Frigolit kan limmas ihop med PU-skum.

Undvik levande material som trä, som kan röra sig (expandera och krympa på grund av fukt t.ex.).

Var uppmärksam på att eventuella hål bör vara extra stora eftersom det kommer att läggas på 1-2 cm betong.

Flamingoplade skæres til cirkulære stykker med varmekniv til træstub.

 

Flamingostykker i cirkulære skiver stablet op og limet sammen med PU-skum til træstub.

2. Första lag dekorationsbetong - konstruktionslag

Blandningsförhållande: 5 kg betong till 1 liter vatten - ca. - prova dig fram för att hitta den konsistens du föredrar att arbeta med. Som utgångspunkt ska betongen vara mjuk och formbar, och inte klibba på handsken - för du har självklart handskar på när du arbetar med betong. ;)

Vi föredrar ofta en lite mjukare betong till konstruktionslagret, eftersom finishen inte är lika viktig, och då kan vi snabbt applicera det. Betongen är mjuk och formbar i cirka 45 minuter.

Fiber

15 gram fiber är lämpligt till 18 kg betong. Vi tillsätter det vanligtvis endast i första lagret, och det hjälper till att öka betongens draghållfasthet. Om du gör ömtåliga element kan du tillsätta fiber även i andra lagret, men om du planerar att rista och skära i ytan kommer du inte kunna skapa fina linjer med fiber i betongen.

Lägg minst 0,5 cm betong på hela figuren - gärna tjockare om din figur är större eller om den ska hålla för lite extra.

När du är klar fuktar du figuren med vatten och täcker den med plast. Låt figuren torka minst till nästa dag innan du fortsätter bygga vidare.

Første lag dekorationsbeton lagt på træstub og afstøbt ansigt, der behandles.

 

Ansigt limet på stub i dekorationsbeton.

 

Beton lagt på omkring ansigt på stub, så det åbner sig.

3. 2 Lag dekorationsbetong - dekorationlag

Nu är det dags för det riktigt roliga!

Blanda dekorationsbetong med vatten (5 kg till 1 liter, ungefär som tidigare) och applicera 0,5-1 cm betong på figuren. Fukta den torra betongen innan du lägger på nytt lager för att undvika sprickor i den färska betongen.

Modellera detaljer och präglingsytor.

Till exempel, för att skapa ögon, gör två små bollar och fyra "korvar" av betongen. Placera bollarna där du tänker att ögonen ska vara och tryck dem platta. Placera nu korvarna ovanför och nedanför bollarna så att de bildar ögonlock. Släta ut korvarna både uppåt och nedåt för att behålla övergången mellan ögonlock och öga.

Skapa en grov yta genom att banka på betongen med en borste eller skära in mönster med ett murske. Du kan använda många olika verktyg för att pränta ytan på betongen. Vissa saker är lättare att göra medan betongen fortfarande är relativt färsk (inom 45 minuter), medan andra tekniker fungerar bättre när betongen har härdat något och börjar smula lite när du skär i den.

Prova dig fram och lek med det, eller hitta fler vägledningar om dekorationsbetong här.

När du är nöjd, fukta betongen och täck den med plast. Låt torka minst till nästa dag.

Træstub i dekorationsbeton med ansigt påstøbt og hænder stikkende ud.

4. Betongmålning

Blanda din egen färg med Colour Fix och färgpigment.

Blandningsförhållande med naturfärgade pigmenter: max 100 ml färgpigment till 250 ml Colour Fix.

Blandningsförhållande med PRO-pigment: 1 del färg till 10 delar Colour Fix - ungefär.

Blandningsförhållandena är vägledande och kan variera lite beroende på färgen.

Vi börjar ofta med en grundfärg och använder sedan olika patinerings tekniker för att skapa djup och skuggor.

Torktid: 15-30 minuter beroende på mängden färg, temperatur och hur många lager som målats på. Se till att färgen är helt torr innan du använder patineringsteknikerna nedan.

Två bra patineringstekniker:

Dry brush-teknik:

Används för att måla det yttersta lagret av betongen, för att exempelvis ljusa upp eller måla med metallpigment.

Blanda den önskade färgen, men använd bara lite Colour Fix. Bearbeta färgen ordentligt i en pensel med många borst, och måla sedan penseln nästan torr på en bit flamingo, tidningspapper eller liknande. När penseln knappt släpper någon färg, börja måla på din figur och du kommer att se att det endast är det yttersta lagret som får färg.

Smutsig avtvättning-teknik:

Används för att få färg in i sprickor och skarvar och lägga ett lager på det yttersta - därav namnet.

Dutta en bra mängd färg på din figur, torka ut det (och torka av igen), så att det kommer in i alla sprickor. Torka eventuellt av med en bit hushållspapper sist. OBS! Ta ett litet område i taget, då färgen torkar snabbt.

Monster i træstub med gule øjne lavet i makemake dekorationsbeton.

 

 

 

 

Tips: Gjut ditt eget ansikte på skulpturen!

I exemplet här har personen valt att göra ett avtryck av sitt ansikte och integrera det i figuren. Personen började med att göra en avstämning av sitt ansikte med gipsgaze och gjuta med dekorationsbetong i gipsgazen. Efter 2-3 timmar kan man försiktigt ta bort gipsgazen, så att det fortfarande är möjligt att rista och bearbeta betongen. Därefter byggs ansiktet på figuren, som visas på bilderna. Var särskilt uppmärksam på att det gjutna ansiktet fortfarande är ömtåligt medan du arbetar med det.

Hitta inspiration för en kreativ Halloween

Med MakeMakes materialer är möjligheterna för kreativt skapande oändliga. Vi har samlat Halloween-inspiration - med vägledning - här, så att du enkelt kan hitta ditt nästa Halloween-projekt.