Med MakeMake kan du skapa de ultimata DIY Halloween-dekorationerna. Se hur vi gör konstgjorda pumpor i betong i videon här eller läs vidare nedan för steg-för-steg vägledning.
Hitta allt du behöver för att göra din egen pumpa här nedan.
Ingen Halloween är komplett utan ett läskigt grönsakshuvud eller tio. Med den formbara dekorationsbetongen kan du skapa din pumpa precis som du vill. Bygg upp den kring en frigolitboll, en vanlig boll eller en pilatesboll om du vill göra stora pumpor. Dekorationsbetongen är stark och väderbeständig, så den kan stå ute och pryda året runt, eller varje oktober de kommande 70 åren, beroende på vad du föredrar. DIY Halloween-pynt för utomhusbruk.
Vägledning: Gör egna Halloween-pumpor i betong
1. Start med att skapa en grundform för din pumpa. Det kan vara en frigolitboll som du skär till, som visat här, eller en vanlig boll, ballong eller något liknande. Observera att det kan vara lite svårare att hantera en ballong, eftersom den är så lätt och inte har mycket stabilitet.
Kom ihåg att välja ett material till grundformen som du lätt kan ta ut betongen ur, som t.ex. frigolit som kan brännas bort, eller en ballong/boll som kan sprängas.
2. Blanda sedan din betong. Tillsätt cirka 1 liter vatten per 5 kg betong. Det kan vara en fördel att blanda i fiber i första lagret, eftersom det ökar draghållfastheten i betongen. Betongen ska vara mjuk och formbar, och den får inte fastna på handskarna.
Vissa föredrar att arbeta med en mjukare betongblandning för första lagret – prova dig fram och se vad du föredrar.
Och kom ihåg att använda handskar när du arbetar med betong! Annars riskerar du att få torra händer.
Fördela betongen över din grundform i ett lager på minst 0,5 cm – gärna tjockare. Du behöver inte göra något särskilt med ytan här, och det är faktiskt en fördel om den inte är helt slät, eftersom nästa lager behöver fästa bättre.
3. Detaljer, som stjälk, byggs upp runt t.ex. grillspett som kan hjälpa till att hålla formen tills det torkar. Du kan redan i första lagret tänka på var det är smartast att lägga ett lite tjockare lager för att ge din pumpa en specifik form med bulor på rätt ställen.
1. Ögonhålor och mun kan du antingen undvika att täcka med betong från början, eller så kan du skära ut dem efteråt, som på videon här. Kom bara ihåg att göra det medan betongen fortfarande är våt. Gör ögon och mun större än du tror att de ska vara, eftersom det kommer att läggas på ett extra lager betong senare som gör dem lite mindre.
När du formar munnen och ögonen, tänk på att göra dem tillräckligt stora så att du kan få ut eventuella grundformer och att ett ljus kan placeras där. Om du vill ha en liten mun och små ögon, kan du göra ett hål på baksidan för att sätta i och ta ut ett stearinljus.
När det första lagret betong är på, fukta pumpan och täck den med plast. Låt den torka åtminstone till nästa dag.
5. När första lagret betong är torrt, kan du välja att ta bort lite av frigoliten vid ögon och mun för att bättre kunna forma och lägga betong på dessa områden. Frigoliten kan tas bort med en gasbrännare (utomhus) eller genom att försiktigt skrapa bort den med en hobbykniv eller liknande verktyg.
6. Blanda betongen igen. Den här gången ska du inte blanda i fiber, eftersom det kan störa resultatet om du drar streck längs pumpan. Betongen är mjuk och formbar i cirka 45 minuter från det att den blandats.
Fukta den torra betongen innan du lägger på nytt lager, för att undvika att den torra betongen drar åt sig all fukt från den våta betongen, vilket kan leda till att det uppstår sprickor i betongen.
7. Skapa detaljer vid ögon och mun – forma tänder och ge ögonen den form som ger pumpan det uttryck du önskar. Stora, runda ögon ger ett mildare uttryck, medan smala, kantiga ögon kan ge ett mer skrämmande utseende.
8. Lägg betong på hela pumpan, minst 0,5 cm – gärna tjockare, särskilt om ditt första lager bara var 0,5 cm. Eftersom frigoliten senare ska tas bort, måste du säkerställa att du har en tillräckligt tjock skal så att din pumpa inte blir för skör.
När betongen är på över hela pumpan kan du bearbeta ytan. Använd dina fingrar för att dra de breda linjerna på pumpan och en pensel – gärna fuktad – för att skapa de finare linjerna. Du kan använda ett spetsigt verktyg, som t.ex. en murarslev, spatel eller liknande för att skapa linjer på stjälken och återigen en pensel för de finare detaljerna.
När du är nöjd, ska pumpan fuktas, täckas med plast och torka tills nästa dag.
9. Nästa dag kan frigoliten (eller eventuell boll eller ballong) tas bort. Här har vi använt en gasbrännare, men du kan också använda aceton för att lösa upp frigoliten.
Se till att göra detta utomhus och undvik att andas in ångorna.
10. Efter det är frigoliten borttagen är pumpan klar för målning. Blanda Colour Fix med färgpigment. Här har vi använt orange färgpigment, samt lite grönt för linjerna och brunt för stjälken. Du kan hitta alla produkterna ovan.
Blanda max 100 ml färgpigment till 250 ml Colour Fix – ofta räcker mindre, men mer pigment kan mätta Colour Fixen för mycket.
11. Den här pumpan är målad i den klassiska orange färgen, men eftersom pumpor finns i ett flertal olika färger (och former för den delen), kan du självklart måla din pumpa i de nyanser du önskar.
12. Målningen torkar snabbt – särskilt det första lagret som appliceras. Torktiden kan variera lite beroende på temperatur, men ungefär 30 minuter brukar det ta.
När målningen är torr är pumpan klar att användas. Låt den stå ute och lysa upp hela oktober.
Den kan tas fram år efter år och skapa en (o)hygglig stämning varje Halloween!
Tips: Betongen kan absolut hålla för levande stearinljus, men du kan också lägga en blinkande ljusslinga eller elektriska stearinljus i pumpan, gärna sådana med timer, så de tänds automatiskt när mörkret faller på.
Förutom Halloween-pumpor har vi samlat massor av andra Halloween-idéer och vägledningar för dig, som du kan hämta inspiration från, så att du är säker på att få grannens (eller stadens) mest unika och skrämmande Halloween-dekorationer. Klicka här och låt dig inspireras.