Bilden ovan talar för sig själv. Barken kommer i en mängd färger och nyanser. Barken från ett enda träd är inte bara en färg, och beroende på vilken barktyp du ska måla behöver du använda allt från vitt och svart till brunt och grönt.
Det du hittar här är därför inte receptet på hur du målar olika barktyper, utan en generell vägledning för en brunaktig bark.
Tips: När du ska måla din bark kan det vara en bra idé att ha bilder på den barktyp du försöker efterlikna, för att se vilka färger och nyanser den faktiskt består av.
Vägledning: Måla naturlig bark med pigment och Colour Fix
1. När du har modellerat din konstgjorda trädtamm eller trästubbe och antingen handskurit barken eller gjort avtryck med silikonformar -se hur här - är det dags att måla.
Börja med att blanda en grundfärg, som du målar hela barkytan med. Genom att börja med att måla hela området i en färg säkerställer du att all betong är målad och har fått Colour Fix - du undviker alltså lättare 'helgdagar', som vi kallar de fläckar vi har missat här i Östjylland.
Som utgångspunkt blandas brunt och grönt färgpigment 1:1 i Colour Fix. Om du har mer grönt än brunt i blandningen, kommer färgen att luta åt det gröna hållet, och om du blandar mer brunt än grönt, blir färgen mer brun.
Beroende på barktyp kan du med fördel göra grundfärgen lite mörkare. På bilden högst upp ser du att alla sprickorna i barken framträder mörkare än resten av barken, och det är just i sprickorna som du kommer att kunna se grundfärgen.
2. Medan du målar grundfärgen, ha ett urval av torra färgpigment bredvid. Titta på bilden av den bark du efterliknar. Finns det flera nyanser av brunt? Grönt? Orange? Grått? Ha dessa färgpigment bredvid medan du målar och måla dem in i den våta färgen.
Tryck försiktigt de torra färgpigmenten upp i den våta penseln med grundfärgen och måla färgen in med några drag. Det är viktigt att du inte kör penseln flera gånger på samma ställe, eftersom du då blandar färgpigmenten helt med den våta färgen och därmed förlorar det nyansspel du försöker åstadkomma. Byt mellan de olika torra färgpigmenten du har plockat fram.
3. Dags att ljusa upp kanterna med dry brush-tekniken. När din grundfärg har torkat är det dags att ljusa upp de yttersta kanterna på barken, precis som det naturligt blir av vind och väder. Detta görs genom att ta en våt pensel med din grundfärg och blanda gul färg och vit färg i penseln. Se till att pressa pigmenten ordentligt in i penseln.
Sedan tar du ett stycke frigolit eller annat papper som du kan måla på och målar penseln nästan torr – därav uttrycket dry brush. När det nästan inte kommer någon färg från penseln längre, penslar du försiktigt med lätta drag på din bark. På det sättet blir det bara de yttersta kanterna som ljusas upp. Om du inte tycker att det får tillräckligt med färg kan du eventuellt trycka lite hårdare med penseln.
Om du tycker det är nödvändigt kan du upprepa processen med en ännu ljusare nyans och skapa ännu mer spel i barken. Kom ihåg att det ska vara med ännu lättare penseldrag, så att du inte målar över det du just har målat med dry brush.
Vissa trädstammar framstår mer grå än bruna och då kommer du naturligtvis att behöva arbeta med mer gråaktiga nyanser.
TIPS: Tycker du inte att dina hörn och sprickor i barken blev tillräckligt mörka? Gör en smutsig tvätt! Här duttar du svart eller mörkbrun färg på din figur och använder genast en våt svamp för att torka färgen in i alla sprickor och på ytan.
Använd gärna lite hushållspapper för att torka bort den sista färgen. På så sätt får du "skit" målat i alla sprickor och hörn, vilket bidrar till den naturliga effekten!