Hoppa till ditt intresseområde genom att använda länkarna nedan.
- Bra att veta när du ska börja blanda färg.
- Naturfärgpigment eller PRO färger – vad är skillnaden?
- Färghjulet
- Snabbt om färger: Så här blandar du alla färger
Färgkonceptet hos MakeMake
När du arbetar kreativt är färgsättningen av din skulptur, konstgjorda trärötter, akvariebakgrund eller vad du än har skapat ofta det som ger det sista finish. Hos MakeMake arbetar vi med ett litet fast färgutbud från vilket du kan blanda dina egna färger. På så sätt behöver du inte köpa ett stort utbud av olika färger, utan kan istället nöja dig med att köpa ett litet urval och blanda dina egna färger.
Färg blandad med Colour Fix och färgpigment kan lätt förvaras till nästa gång. Det ska bara förvaras i en tättslutande burk.
Färgen kan användas på betongskulpturer och avtryck, gipshällar och textilier. Du kan också måla på sten, så länge stenen har en sugende yta.
Här nedanför hittar du först några allmänna riktlinjer för att blanda färger med MakeMakes färgpigment och längre ner finns mer exakta recept på några av de färgblandningar vi ofta blir frågade om.
Naturfärgspigment eller PRO-färger – vad är skillnaden?
Under Färger hittar du två typer av färgpigment: Naturfärgspigment och PRO-färger. Dessa kan blandas med varandra (förutom metallpigment, men det kan du läsa mer om här) men de skiljer sig något i tillverkning och egenskaper. Naturfärgspigment är den serie färger vi började sälja. När vi först började göra konstgjorda klippor och träd behövde vi färger som var naturliga, alltså inte starka eller helt rena.
Naturfärgspigment är oxidfärger och delvis utvunna från naturen. Därför löser de sig i mindre grad i Colour Fix och kan ha en tendens att fälla ut. Därför är det viktigt att röra om i sin färg löpande medan man arbetar. Det är heller inte möjligt att förutsäga den slutliga färgen genom att bara titta på den blandade färgen, och man kommer att behöva göra tester under arbetets gång på sitt objekt.
PRO färgserien kom till när vi behövde mer rena färger för skulpturer, som till exempel nissar och påskkycklingar, där det efterfrågades en 'riktig röd' och en 'riktig gul'. PRO-färgerna löser sig lätt i Colour Fix och fäller därför inte ut.
Färghjulet
En bra verktyg när man ska sätta sig in i hur man blandar färger är att använda färgcirkel. Här nedan ser du ett exempel på en sådan cirkel:
Färgcirkel är uppbyggd i tre nivåer: De tre mittersta grundfärgerna kallas också primära färger. De gröna, lila och orange trianglarna är sekundära färger och de yttersta färgerna i cirkeln är tertiära färger. Färgcirkel ska förstås så att man börjar i den mittersta triangeln och sedan 'blandar' sig ut till de andra färgerna. Det innebär att man börjar med grundfärgerna:
- Röd
- Blå
- Gul
Och då kan man fråga sig själv: "Hur blandar jag lila?" eller "Hur blandar jag grön?" Då tittar du på färghjulet. Du vet att utgångspunkten är de tre grundfärgerna, och så kollar du längre ut från mitten och hittar den färg du vill blanda, t.ex. grön eller lila. Om du vill blanda lila ser du att den stöter ihop med de två grundfärgerna blå och röd. Därmed vet du att du får lila genom att blanda blå och röd. På samma sätt kan du se att du får grön genom att blanda blå och gul, osv.
Men vad händer med brun? Hur blandar man brun? Brun är en blandningsfärg och blandas genom att kombinera de tre grundfärgerna. Förhållandet mellan de tre grundfärgerna i blandningen avgör vilken nyans av brun som skapas. För enkelhetens skull säljer vi också brun färg som redan är blandad
Du kan også læse om, hvordan du blander:
Bra att veta när du ska börja blanda färg
Det finns 3 grundfärger: röd, blå och gul. Utifrån dessa kan du faktiskt blanda fram alla färger. Men för att göra det lite enklare, så att du inte behöver blanda allt själv, hittar du också färger som grön, grå, brun m.m. i vårt färgutbud. Observera att när man säger att man kan blanda alla färger utifrån röd, blå och gul, så handlar det om en ren blå, en ren röd och en ren gul. Därför bör du välja PRO röd och PRO gul om du vill ha de renaste röda och gula färgerna att blanda från. Du kan använda både PRO blå och naturfärgspigment blå. PRO blå är dock lite mörkare än naturfärgspigmentet.
Alla färger mellan svart och vitt är grå
Svart och vitt är också en oumbärlig del av varje målares utrustning, eftersom det är dessa som används för att tona färgerna. Vill du gå från blå till ljusblå tillsätter du vitt, och tvärtom om du vill gå från blå till mörkblå tillsätter du svart.
När du blandar MakeMake's färgpigment bör du vara medveten om att det krävs mycket mer vitt för att göra något ljust än det krävs svart för att göra något mörkt.
Var därför mycket försiktig när du tillsätter svart till din blandning och tillsätt endast lite åt gången. Testa under processen om du har uppnått önskad färg. Färgen måste torka innan du helt kan bedöma resultatet.
Alla blandningar av svart och vitt ger grått, men även här måste du vara medveten om att det krävs en liten procentandel svart pigment i förhållande till vitt pigment för att färgen inte ska bli för mörk. Börja med att tillsätta 1–5 % svart, eftersom det, som sagt, krävs mindre svart för att göra något mörkt än vitt för att göra det ljust igen.
Hur blandar man färger?
Så här blandar du alla färger
Du behöver följande färger:
- Röd
- Blå
- Gul
- Svart
- Vit
Genom att använda de tre första färgerna kan du blanda dig fram till alla färger. När du tillsätter svart eller vitt kan du få fram alla nyanser av din blandade färg. Till exempel, om du vill blanda en mörkgrön färg, blandar du blå och gul för att få grön. Sedan tillsätter du svart färg tills du har uppnått den nyans av mörkgrön du önskar.
Här hittar du dessutom en länk till ett urval av små och lättlästa artiklar som ger svar på några vanliga frågor om blandning av färger.