Gips är härligt att gjuta med. Dels är det lätt att blanda och det härdar snabbt, så man behöver inte vänta flera dagar på att ta ut sin avstötning. Den gjutgips från MakeMake är dessutom extra stark.
Här hittar du inspiration för gjutningar som du kan göra både med yngre och äldre barn (och de tålmodiga och otåliga).
För att gjuta med gips kan ni använda en mängd saker som ni redan har hemma. Till exempel kan ni använda engångs-koppar, choklad- och isbitsformar (särskilt de i silikon är lämpliga för detta), äggskal och annat emballage som man annars räknar som avfall.. Till exempel kan man gjuta i mjölk- och juicekartonger, samt plastförpackningar från choklad och andra livsmedel. Det är bara er egen fantasi som sätter gränser.
Ni kan antingen färga gipset från början eller måla efteråt. I den här guiden kan ni se hur ni färgar gipset, men om ni hellre vill måla själva efteråt, utelämnar ni bara att lägga i färgpigment i vattnet innan ni blandar gipset.
Det behöver ni:
-
ägg – så många ni vill göra
-
extra stark gjutgips
-
vatten
-
färgpigmenter
-
vikt
-
måttbägare
-
eventuellt handskar
-
tratt
-
ätpinne, grillspett eller något annat att röra med och få äggmassan ut.
-
Colour Fix
Vägledning – gjut påskägg, ljusstakar och figurer i gips
1. Börja med att göra ett hål i botten eller sidan av ägget. Detta ska göras försiktigt så att ägget inte går sönder. Därefter ska äggmassan tas ut ur ägget. Här kan du till exempel använda en ätpinne eller ett grillspett för att hjälpa det på väg. Skölj ägget. Om ni är lite försiktiga kan ni enkelt få ut äggmassan utan att få äggskal i blandningen – och då finns det ju ägg till en god kaka, omelett eller vad man nu har lust till :)
2. När ni har gjort hål i det antal ägg ni vill gjuta i och sköljt äggen, är det dags att blanda gipset.
Börja med att blanda vatten med färgpigment om ni vill färga äggen. 1-2 teskedar färgpigment räcker.
Om ni vill göra ljusstakar, som på bilden här ovan senare, ska ni blanda färgen och gipset i engångskoppar.
3. Tillsätt 1/2 dl vatten till färgpigmentet och vispa ihop det.
4. Nu är det dags att blanda i gipset. Blanda gipset med en färg i taget och häll upp i ägget innan du blandar nästa portion gips, eftersom gipset stelnar snabbt.
Enligt blandningsförhållandena för gipset ska det vara cirka 150 g gips till 0,5 dl vatten, MEN eftersom gipset gärna får vara lite extra flytande när det ska hällas i äggen, tillsätt cirka 100 g gips till färgblandningen..
Beroende på vilket färgpigment som har använts och hur mycket som har använts, kan det vara nödvändigt att tillsätta lite extra vatten.
5. Fortsätt på detta sätt med att blanda gips och hälla i äggen tills alla ägg är fyllda. Om ni har rester av gipsfärger på vägen kan ni försöka hälla olika färger i ett ägg för att skapa fina effekter. Då blir det extra spännande att se resultatet när man tar bort skalet.
TIPS: Ni kan också ha chokladformar eller annat stående bredvid och hälla resterna i dem, så inget går till spillo.
6. Ställ äggen och andra avstötningar åt sidan. Låt dem torka i minst 2 timmar. Beroende på hur flytande ditt gips blev, kan det eventuellt behöva härda längre. Om ni vill göra en ljusstake som på bilden här ovan, ska ni göra så här:
Vägledning – ljusstake med färgat gips
1. Ni behöver de engångskoppar ni blandade gipset i tidigare. Resterna av gips i dem bör helst fortfarande vara lite fuktiga när ni börjar blanda.
2. Blanda nu gips i kopparna – använd cirka 0,5 dl vatten till 100-130 g gips. Om ni vill ha en hög ljusstake kan ni blanda dubbla mängder, och för en lägre ljusstake kan ni blanda hälften.
3. Det nya vita gipset blandas nu med det färgade gipset som sitter på koppens kanter och botten. Hjälp gärna till genom att se till att träffa sidor och botten när du blandar gipset.
4. Sätt ett stearinljus i gipset. Stearinljuset är lättare än gipset och kommer därför att flyta upp till ytan.
Efterhand som gipset stelnar (efter 10-15 minuter) kan man trycka ner stearinljuset längre i gipset så att kanten inte sticker upp över.
Påskägg fortsättning
7. När gipset har härdat helt kan ni ta ut era avstötningar ur formarna. Plastkopparna klipps upp, gipset pressas försiktigt ut ur chokladformarna och äggen skalas.
Observera att det är lite pilligt att få äggen fria från äggskalen, så den här delen av projektet är bäst för tålmodiga själar. ;)
8. Låt era avstötningar torka några dagar innan ni målar eller lackerar dem.
Colour Fix är klar när det torkar, så det är perfekt för att skydda era färgade gipsavstötningar.
Om ni vill måla era avstötningar rekommenderar vi att den vuxna blandar Colour Fix och färgpigment. Blanda i behållare med lock så att ni kan spara färgen till nästa gång.
Det behövs cirka 1 del färgpigment till 5 delar Colour Fix - Till exempel 10 ml färgpigment till 50 ml Colour Fix. Observera att färgen räcker långt – och kom ihåg handskar och förkläde när ni arbetar med färg och penslar, eftersom färgen inte går bort från kläder när den väl har torkat.
Eftersom Colour Fix ser till att inget vatten kan tränga in i avstötningen, stänger det också så att det vatten som fortfarande finns i gipset inte kan avdunsta. Därför är det en bra idé att ge gipset extra härdningstid innan ni målar eller lackerar med Colour Fix.