Guide till framställning av latexformar

Tillverka eget stödform för latexform

För vissa typer av formar kan det vara lämpligt att skapa ett stödform. Vissa formar är tillräckligt tjocka för att kunna hängas upp och behålla formen när man gjuter i dem, men med andra, som är lite tunnare, kan det vara nödvändigt att skapa ett stödform så att formen kan rullas av igen.

 

Du kan antingen skapa ett stödform med PU-skum eller med gipsgaze. Det finns instruktioner för båda alternativen i videon här nedan.

I how-to-videon görs en latexform med flytande latex över en tomte och en snögubbe, och därefter görs avstötningar med avstötningsbetong och extra stark gjutgips. Skapa egna latexformer genom att följa vår instruktion.

 

Vägledning - gör egna latexformer:

Med den här vägledningen från makemake kan du enkelt skapa egna latexformer av kottar, tomtar eller vilken figur du än skulle vilja göra flera av.

Latexformar kan användas för gjutning med till exempel gips och betong. Se videon längst ner eller läs vidare här:

 

1. Börja med att säkerställa att din figur är ren och står på en ren och torr yta.

Du kan eventuellt placera den på ett lock, tallrik eller liknande för att kunna skapa en fot på din form.

 

OBS: Eftersom latex inte tål solljus är det viktigt att tillverkningen av formen inte sker i solljus och att den färdiga formen också hålls borta från solljus. Latex kan inte heller användas på metall, då det bryter ner latexen och får den att fortsätta klistra.
 

2. Om du vill att din latexform ska ha en annan färg än den gulaktiga färgen som torr latex naturligt har, börjar du med att blanda färgpigment i din flytande latex.

Du kan använda MakeMake Naturfärgpigment.
 

3. MakeMake flytande latex penslas därefter på figuren så att hela figuren är täckt, samt lite av botten om du vill skapa en bas för din form.

Tips: Du kan använda en vanlig pensel för att pensla latex på, men det är nästan omöjligt att få latexen helt ut igen. Penseln bör sedan förvaras i vatten med lite diskmedel. Du kan också använda en silikonpensel (bakpensel) för latexen. Låt latexen torka och så kan det pillas bort, vilket gör att penseln hålls ren till nästa gång.

4. Låt latexen torka.

Latexen måste vara helt torr innan nästa lager appliceras, och den är vanligtvis torr när den får en gulaktig färg eller ändrar färg.
 

5. Upprepa steg 2-3 tills formen har en lämplig tjocklek.

Beroende på vad du gör och om du vill skapa en stödform eller inte, är det upp till dig att bedöma vilken tjocklek som passar din figur.
 

6. Efter de første 5-10 lag latex kan du med fordel blande lidt fortynder i din latex.

Det tillsätts upp till 5% förtjockningsmedel i latexen. När förtjockningsmedlet blandas i den flytande latexen kommer du snabbt att känna att latexen blir tjockare.
 

7. Pensla ett lager latex med tillsatt förtjockningsmedel.

Detta lager kommer att vara något tjockare än de tidigare du applicerat, och du kan därför nöja dig med att pensla på färre lager och ändå uppnå en lämplig tjocklek på formen.
 

8. Låt lagret torka.

När det är helt torrt kan du upprepa steg 6 och 7 tills du uppnår önskad tjocklek på formen.
 

9. Vulkanisering av formen.
Om du vill förstärka din latexform ytterligare kan du vulkanisera latexen. Det innebär att latexen utsätts för 70 graders värme i cirka 2 timmar. Detta kan göras i en ugn med en skål vatten inuti, eller i en torktumlare med en fuktig handduk. Lägg eventuellt tidningspapper inuti formen för att den ska behålla sin form under torktumlingen.