Gör egna silikonavtryck för imprint i betong
Varför spendera flera timmar på att handskära något som naturen redan har designat?
En stor del av arbetet på Zooply (den avdelning inom Heiss Development som skapar anläggningar och dekorationer för attraktioner, djurparker och konstnärer) handlar om att efterlikna naturen. Vi måste skapa konstgjorda naturliga klippor eller träd, där vi till exempel integrerar en matningsfunktion, värmesten eller terrarium. Uppdragen är varierade och unika, och en av teknikerna vi använder för att uppnå det mest naturliga resultatet är silikonavtryck. När vi får en beställning på en viss typ av träd – till exempel ett rotträd för en djurpark med regnskog eller en utställning om dansk natur med bok, ek osv., så tar vi avtryck med silikone från barken på de aktuella träden för att vara säkra på att det ser så naturligt ut som möjligt. Detsamma gäller för klippor, koraller, byggnadsverk med mera. Man kan ta avtryck av många olika ytor och använda dem i sitt arbete.
Se hur du gör i videon här och läs mer nedanför om vad du bör vara uppmärksam på när du väljer vad du ska ta avtryck av.
Sedan vägledningsfilmen gjordes har vårt sortiment av silikon ändrats, och du kan därför inte få exakt samma silikon som används i videon. Istället för den spatelbara silikonen är det nu möjligt att använda alla de olika silikonerna för att göra silikonavtryck, så länge du tillsätter thixotropiskt medel. Thixotropiskt medel gör silikonen tjockare och spatelbar. Du ska tillsätta 10 ml thix till 1 kg silikon. Blanda thixen med härdaren/komponent B och eventuellt färg, beroende på vilken silikon du väljer att använda.
Följ annars proceduren som visas i videon. Torktiden är dock betydligt kortare på de nya silikonerna, cirka 4-5 timmar.
Du skapar en viss yta genom att upprepat trycka samma silikonavtryck i den färska betongen. När du väljer det du ska ta avtryck av är det därför viktigt att välja ett område som är jämnt och representerar resten av exempelvis bark, murverk eller klipp. Om du väljer att ta avtryck av ett barkstycke med en knut, kommer betongträet du trycker in det på snabbt att se onaturligt ut, eftersom de flesta träd inte har knutar överallt. Därför är det viktigt att ta "tråkiga", jämna avtryck som du kan använda på större delen av det du gör, om du gör något som ska se naturligt ut.
MEN, du kan också med fördel ta avtryck av knutar, brutna tegelstenar eller vad som nu gör ytan speciell. Kom bara ihåg att använda det på några få utvalda ställen på din figur.
Vägledning - silikonavtryck
1. Vid användning av flytande form-silikon: Det första du ska göra är att blanda härdare, thix och silikon tillsammans.
OBS: Sedan videon spelades in har vi ändrat silikontyp, och det kan därför finnas små avvikelser mellan förklaringen här och videon.
2. Vi rekommenderar att blanda lite färgpigment eller silikonfärg samtidigt med härdaren och thix.
På så sätt kan du se när hela massan är blandad. Det är mycket viktigt att härdaren rörs ut ordentligt i silikonet. Fördelen med att använda silikonfärg istället för färgpigment är att det också är silikonbaserat och du kan vara säker på att det inte klumpar sig i silikonet. Eftersom färgpigment är ett pulver kan det riskera att klumpa sig om man inte rör om det ordentligt.
3. När all silikon är blå, är vi säkra på att härdaren och thix-medlet är blandade korrekt i.
Du ska typiskt blanda i ett par minuter.
4. Nu är den spatelbara silikon redo att smörjas på det trä eller bark du vill ta avtryck av.
5. Börja med ett tunt lager och använd en spatel för att trycka det ordentligt ner i alla krokar, sprickor och revärer, så att du får med alla de fina detaljerna från din yta.
För att verkligen få med alla detaljer är det viktigt att du får spacklat silikonen ordentligt ner i alla hål.
6. När du är säker på att silikonen är ordentligt spacklad ner i alla revärer och sprickor är det dags för det andra lagret.
Här ska vi se till att få tillräckligt med fyllning. Lägg ett tjockt lager silikone på och undvik att spateln går helt igenom. Detta säkerställer att silikonen behåller sin starka styrka och förhindrar att det uppstår hål i avtrycket.
7. När du är klar med att spackla silikonen ska den torka. Lägg ett plastskydd över formen och låt den torka i 4-5 timmar.
8. Efter detta kommer silikonen vara torr, och du är nu redo att ta avtrycket från din form.
Var lite försiktig när du tar bort det och se till att lossa kanterna innan du drar av det helt.
9. Nu är ditt silikonavtryck klart att användas.
Silikon är mycket starkt, och avtrycket kan användas om och om igen.