Lär dig att göra terrarie- och akvariebakgrund

Skapad den under Minikurs

Lär dig att göra terrarie- och akvariebakgrund

Bygg egna akvarie- och terrariebakgrunder med MakeMake

Med dekorationsbetong har du verkligen möjligheten att designa ditt akvarium eller terrarium som du vill. Med dekorationsbetongen kan du skapa konstgjorda klippor i alla former, trärötter eller koraller och skapa en unik bakgrund eller dekoration till akvariet eller terrariet. Skapa till exempel stenar med håligheter där fiskarna eller ormarna kan gömma sig. Om du är intresserad av stenar för akvarium, 3D-bakgrund för akvarium eller akvariedekorationer, kan du använda MakeMake Dekorationsbetong för att forma ditt terrarium eller akvarium precis som du vill.

Här fokuserar vi på hur du skapar en "standard" klippbakgrund för akvarium, och utifrån denna kan du sedan bygga en bakgrund som passar dina (och dina djurs) behov. Bakgrunden kan anpassas beroende på om du inreder ett akvarium eller terrarium.

För att göra en klippbakgrund behöver du:

Du kan hitta paketlösningar här som innehåller både betong, fiber, Colour Fix och färgpigment.

Steg 1: Grundform

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 1


Här behöver du flamingoplattor/styrofoam, verktyg för att bearbeta flamingon, samt eventuellt PU-skum och grillspett. Du behöver även måttband och tusch för att mäta akvariet och skära flamingoplattan i rätt storlek.

  • När du köper flamingoplattor (styrolit isoleringsplattor) kan du antingen köpa en tjockare platta och skära den till, som visas på bilden ovan, eller köpa en tunnare platta och arbeta utifrån den genom att limma bitar av flamingo på, som visas på bilden här. >>
     
  • Tänk redan nu på om det ska finnas ett eller två klippstycken som sticker ut extra långt, så att det finns plats för exempelvis ödlor eller ormar att ligga där, eller om små hålor ska byggas där fiskarna kan gömma sig.

 

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 2

  • Skär ut dina klippfremsprång. Var försiktig med att inte placera dem för nära, eftersom du ska lägga 1-2 cm betong på. Om du exempelvis bara gör ett avstånd på 4 cm riskerar du att sprickan du försökte skapa försvinner när betongen appliceras. Detsamma gäller för hålor. Hålor måste göras extra stora eftersom du återigen ska komma ihåg att beräkna det extra betonglagret som kommer på.
     
  • När du ska limma ihop flamingo kan du använda PU-skum. Många andra limtyper smälter flamingon istället för att limma ihop den. PU-skum härdar vid kontakt med fukt, så det kan vara bra att spruta lite vatten innan du sprutar på PU-skum. Kom ihåg att använda handskar när du arbetar med PU-skum, eftersom det klibbar. PU-skum ska sprutas upp och ner. När PU-skum är påsprutat kan du använda grillspett för att fästa flamingon. Stick gärna in 2-3 stycken från olika vinklar. På så sätt kan PU-skum inte trycka upp flamingon när det börjar expandera. Och det expanderar mycket, så lite räcker långt. PU-skum tar cirka 20 minuter att torka.
     
  • När du har gjort den grova grundformen kan du finputsa den och runda hörn med stålborste, varmepistol och hobbykniv. Stålborsten är perfekt för att runda kanter, men det blir ganska mycket skräp. Därför rekommenderar vi att du gör detta i ett hörn, där du lättare kan begränsa spridningen och enklare samla upp det efteråt.
    Kom ihåg att du alltid kan lägga till mer, men när betongen är på har du inte möjlighet att ta bort något igen. Risikera därför hellre att mellanrummet är lite för stort än för litet

Steg 2: Konstruktionslagret

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 2

 

Du kan börja lägga det första betonglagret så snart du är klar med grundformen. Du behöver dekorationsbetong, vatten, fibrer och gummihandskar. För att blanda betongen behöver du en hink, eventuellt en rörmaskin eller en visp att sätta på borrmaskinen.

 

Kom ihåg att använda handskar när du arbetar med betong. Betong har ett högre pH-värde än huden, och det kan snabbt torka ut huden om du inte använder handskar.

 

  • Dekorationsbetong, fiber och vatten blandas. Du ska tillsätta ca 1 liter vatten till 5 kg betong. Börja med att blanda fibrerna med vattnet så att de lättare delar sig och tillsätt sedan betongen.
    När du lägger det första lagret kan det vara en fördel att betongen är lite mer blöt än normalt. Vanligtvis går vi efter att betongen ska vara mjuk och formbar utan att fastna på handsken, men när man lägger konstruktionslagret är det ibland lättare och snabbare om betongen är lite våtare. I så fall ska du bara tillsätta lite vatten. Prova dig fram, eftersom det varierar vad varje person föredrar att arbeta med.
     
  • Betongen appliceras med handen. Ta ett bra knytnäve betong i handen och tryck ut den på frigoliten. Du ska applicera minst 0,5–1 cm betong. Undvik att släta ut ytan för mycket. En grövre yta förbättrar vidhäftningen till nästa lager.
     

Fibrerna tillsätts endast till det första lagret. Anledningen till att man tillsätter fibrerna är för att öka betongens draghållfasthet. Du blandar i princip din egen fiberbetong, där det inte bara är mineralerna i betongen som binder ihop, utan också fibrerna, så du får en ännu starkare betong.

 

  • När du har lagt på det första lagret betong, sprutar du vatten på den våta betongen och täcker den med ett plastskydd. Den ska nu stå och torka till nästa dag. Anledningen till att vi gör detta är att hålla vattnet i betongen så länge som möjligt. På så sätt undviker du svindrevner som uppstår när betongen torkar för snabbt.
     
  • Låt betongen torka minst till nästa dag. Om du vill fortsätta arbeta nästa dag eller efter 3 månader, är helt upp till dig. Båda alternativen är möjliga.

Steg 3: Dekorationslagret

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 3

 

När det första lagret betong är torrt, kan du lägga nästa lager på akvariebakgrunden. Här behöver du återigen dekorationsbetong samt vatten, hink och rörverktyg. För att bearbeta ytan ska du använda en fejkost (t.ex. en sådan kost som hör till en sopskyffel), eller en annan borste/strykning för att banka på ytan, samt en skulpteringsspade eller murarskopa.

  • Blanda betongen. Den här gången ska det INTE vara några fibrer i, eftersom det skulle göra det omöjligt att skapa de skarpa sprickorna som senare ska karvas i betongen. Återigen ska du använda ca. 1 liter vatten per 5 kg betong. Betongen ska vara mjuk och modellerbar, och inte klibba fast i handsken.
     
  • Spraya vatten på den torra betongen och lägg på betongen. Detta görs för att förhindra att den torra betongen suger upp fukten från den våta betongen. Du behöver inte lägga mycket energi på att släta ut betongen.
     
  • När du har lagt betongen överallt, bankar du med din kost eller strykning över hela ytan. Detta säkerställer att ytan får en jämn struktur och tar bort eventuella fingeravtryck och andra spår som skapats i betongen.
     

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 3

  • När det är första gången du ska karva sprickor i din bakgrund, kan det vara en fördel att rita upp dem medan betongen fortfarande är färsk. Du behöver inte ta bort något än, utan använd spetsen på murarsleven för att rita upp de linjer där det naturligt skulle finnas sprickor i berget. Det är i mellanrummen och på de ställen där höjden på stenarna varierar. Där det redan finns en naturlig kant.

    Genom att rita upp sprickorna först kan du få en liten känsla för hur det kommer att se ut och du kan lägga till eller ta bort sprickor innan du börjar karva på riktigt. När du är nöjd med resultatet låter du betongen torka i några timmar innan du går vidare till den egentliga karvningen.
     
  • Du kan börja karva längs ritzarna efter 2-7 timmar. Betongen ska vara så torr att den börjar smuldra när du ristar i den. Om detta sker efter till exempel 3 timmar eller 5 timmar beror på faktorer som temperatur och hur mycket vatten det var i betongen, så det är svårt att ge en exakt tid. Prova dig fram, och när du känner att betongen lätt smuldrar när du ristar i den, har du träffat rätt.
     
  • Karva tills du uppnår det önskade resultatet. Efteråt sprutar du vatten på betongen och låter den torka till åtminstone nästa dag.

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 3

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 3

Steg 4: Målning

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - steg 4

 

För att måla en akvariebakgrund eller terrariebakgrund behöver du gummihandskar, Colour Fix, färgpigment, penslar, eventuellt svamp och hinkar för att blanda färgen. För att uppnå utseendet på denna 3D-bakgrund till akvarium behöver du svart, grått och vitt färgpigment, så om du är duktig på att blanda kan du nöja dig med svart och vitt.

 

  • När betongen är torr efter minst 24 timmar kan du börja måla den. Börja med att blanda svart färgpigment och Colour Fix. För att uppnå en mättad färg tillsätts cirka 100 ml pulver per 250 ml Colour Fix. Måla nu hela bakgrunden svart.

 

Colour Fix är ett bindemedel och lack utvecklat av MakeMake. Det har samma konsistens som vatten och torkar klart om inga färgpigment tillsätts. Den tunna konsistensen gör Colour Fix perfekt för betongmålning, eftersom det sugs in i betongens yta och vattentätar den. Färgpigmentet sugs också in i betongytan och kan därför inte flaga av. Detta gör att betongen på din akvariebakgrund inte kommer i kontakt med vattnet och minskar väsentligt pH-påverkan på vattnet.

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - vägledning steg 4

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - vägledning steg 5

  • Blanda nu en mörkgrå färg och klappa den på 80% av ytan. Fokusera på stenarna som sticker ut och mindre på sprickorna, eftersom de helst ska behålla den svarta färgen. Låt det torka..
     
  • Blanda en ljusare grå färg och klappa den på 60% av ytan. Fortsätt på detta sätt för att uppnå många nyanser och stor djup i färgen på den konstgjorda klippan.
     
  • Låt den färdiga klippan torka några dagar vid rumstemperatur innan du sätter den i akvariet.
     
  • Nedan kan du se en "how-to"-video där Erik Heiss går igenom hela processen för att bygga en klippbakgrund. Om du är mest intresserad av målningdelen, börjar den cirka 18 minuter in i videon.

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - vägledning

Gör akvarie-/terrarium bakgrund i dekorationsbetong - vägledning steg 6


 
I denna guide har jag fokuserat på klippbakgrund, men du kan enkelt lägga till trärötter, koraller, dödskallar, ankare eller vad du nu kan tänka dig. Dekorationsbetongen är formbar och ger dig möjligheten att bygga precis den bakgrund du drömmer om.

Hitta inspiration i fiskenas, sköldpaddornas, ormens eller något helt annorlunda naturliga habitat och sök efter bilder på klipptyper, trädtyper med mera, som skulle passa ditt akvarium, och efterlikna looken med dekorationsbetong.
Med dekorationsbetong har du också möjlighet att ta en mer fantasifull väg och skapa en mer äventyrlig bakgrund.
Det finns gott om möjligheter :)

Har du några frågor kan du skriva dem här nedan.

Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar