Handavgjutning med vas

3D handavgjutning med vas – lifecasting med föremål

Upcycla gamla prydnadssaker och dekorationer med alginat och gips

Gjuta in ett föremål i din handavgjutning ger det ett helt nytt utseende med en mycket personlig touch.

Du kan gjuta in alla möjliga hårda föremål såsom vaser, glas, porslinsfigurer, lampor och oljelampor i din alginatavgjutning. På så sätt kan du ge dina gamla föremål en unik makeover, perfekt för personliga och meningsfulla presenter.

Nedan hittar du en guide till hur du gjuter in en vas i din 3D-avgjutning, men principerna kan användas på alla möjliga föremål.

Material som används i projektet:

Verktyg:

  • Hink

  • Visp

  • Degskrapa

  • Termometer

  • Skål

 

1. Välj din handposition

Det är viktigt att tänka på balansen i den färdiga avgjutningen – handlederna bör vara centrerade över föremålet för att undvika att den blir ostadig.

Se också till att händerna rör vid varandra och har kontakt nere i alginatet. Om de inte gör det, kommer skulpturen inte att hålla ihop vid gjutningen, och händerna kommer inte att kunna hålla fast vasen ordentligt.

Hitta en hink eller en liknande behållare där både vasen och händerna får plats utan onödig tomrum – det hjälper till att spara på alginatet. I detta fall använde jag en hög, smal plastbehållare som tidigare använts till blommor, liknande de hinkar som butiker använder för blomförvaring.

Mät hur mycket alginat du behöver genom att sänka ner vasen och händerna i hinken och fylla på med vatten tills de är täckta. Eftersom luften var instängd i vasen, var 5 liter vatten lagom i detta fall.

 

2. Blanda alginat och vatten

Häll först upp vattnet i behållaren. Det ska vara 35 grader varmt, och du behöver 1,8 liter vatten per påse (450 g alginatpulver).

I detta fall använde vi 2,5 påsar alginat och 4,5 liter vatten för att få totalt 5 liter gummimassa.

3. Blanda alginatet snabbt

Blanda alginatet så snabbt som möjligt och häll det i den behållare där du ska gjuta formen (om du inte blandar direkt i den).

Ge formen ett lätt slag för att eventuella luftbubblor ska komma upp till ytan.

4. Håll fast ordentligt om vasen

Ta ett fast grepp om vasen så nära som möjligt, så att alginaten inte tränger in mellan hand och vas. Handlederna ska pressas samman för att gipsen ska hålla ihop vid gjutningen, och händerna hålls centrerade över vasen så att balansen blir korrekt senare.

Placera vasen så vertikalt som möjligt och låt den vila på botten av hinken för att säkerställa att den är i en horisontell position och för att fånga luften. Det är ingen idé att använda mycket alginat för att fylla vasen, eftersom du ändå kommer att ta bort det senare.

Håll händerna helt stilla medan massan stelnar.

5. När massan har stelnat

Lirka försiktigt upp händerna en i taget. Det är viktigt att vara försiktig och långsam när du lossar händerna, eftersom en hastig rörelse kan förstöra formen när händerna tas upp.

6. Blanda gipset

Blanda gipset genom att använda cirka 4 dl vatten per 1 kg gips. Börja med att hälla vattnet i skålen och tillsätt sedan gipset. En påse gips ger cirka 7,5 dl gipsmassa, vilket passade perfekt för den här avgjutningen.

En hand fyller vanligtvis mellan 4-5 dl, och ju mer handleder och arm som ingår i avgjutningen, desto mer gips kommer du naturligtvis att behöva.

7. Häll gipset i formen

Häll gipset i formen lite i taget, gärna i en tunn stråle för att filtrera bort luftbubblor. Håll formen lutad och rotera den lätt medan du bankar försiktigt på den, så att eventuella luftbubblor som fångats in kommer upp till ytan. Upprepa gärna detta 2-3 gånger under påfyllningen av gipset.

Och sedan är det bara att vänta tills gipset har torkat.

8. Gipsen har härdat tillräckligt för att ta bort formen efter några timmar

Gipsen kommer att fortsätta härda under de följande 7 dagarna innan den når full styrka.

På bilden kan du se hur luften har fångats, så att det inte har varit något alginat inuti vasen, och hur lätt det har varit att ta bort den lilla mängd som satt fast på toppen.

Ta försiktigt bort alginatet från hela formen. Efteråt kan det vara så att figuren behöver rensas lite. Kanske har lite gips runnit längs vasen, men det kan enkelt skrapas bort när det görs varsamt. Eventuella luftbubblor från alginatet, som sitter som små knoppar på gipset, kan också skrapas bort.

9. När alginatformen har tagits bort och handavgjutningen är finslipad, är vasen klar att användas

Dekorera med säsongens blommor eller låt den stå som den är och pryda rummet.

Tips: Om du vill skydda gipsavgjutningen extra kan du med fördel lacka den med Colour Fix. Colour Fix torkar klart och ger gipset en lätt glans. Det gör också gipset vattentåligt, vilket gör det lätt att torka av damm och smuts efteråt.

Nedan kan du se exempel på 3D-avgjutningar där föremål har gjutits tillsammans med handavgjutningen.

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar