Kreativ gjutteknik i gröna anläggningar
Trots att kursens titel antyder att det främst är för trädgårdsmästare, djurvårdare och andra som arbetar med gröna anläggningar, är detta en AMU-kurs där alla är välkomna att delta. Kursen erbjuder fria ramar för kreativitet och låter deltagarna skapa efter egen inspiration. Gemensamt för alla kursdeltagare är att de får lära sig gjuttekniker med material som gipsgaze, silikon och alginat, samt hur dessa kan kombineras med formbar avgjutningsbetong. Kursen ger möjligheter att skapa precis vad deltagarna önskar inom de givna tidsramarna.
Under vecka 7 år 2023 var Erik i Brovst på Sandmoseskolen för att undervisa i gjuttekniker och användning av avgjutningsbetong. Resultatet blev en mängd olika figurer, skulpturer och skapelser. Här nedan kan du se ett urval i olika stadier av arbetsprocessen.
Här har en akvariebakgrund skapats, där kursdeltagarens eget ansikte har blivit en del av klippväggen. Bakgrunden är gjuten i flera delar, vilket gör det lättare att sätta ner den i akvariet.
På en trästubbe som denna får kursdeltagarna möjlighet att göra barkavtryck – silikongjutformar – samt avtryck av sitt eget ansikte, vilket de kan använda för att skapa sin egen unika trästubbe. Här används spatelbar silikon för att skapa barkavtryck.
I denna trästubbe har kursdeltagaren integrerat en vattenslang, så att trästubben kan stå och spruta vatten.
Precis som "naturliga" objekt som trästubbar och klippväggar kan avgjutningsbetong användas för att skapa vackra abstrakta skulpturer, som denna imponerande skulptur.
För figurer som denna kan utmaningen vara att armera dem så att de får en stark grundform som kan stödja de delar av skulpturen som kanske är lite sköra. Denna skulptur har till exempel fått extra stöd av träpålar och hönsnät genom benen och torso, eftersom det är en bred men smal figur.
Avgjutningsbetong kan också användas för fågelbad, där det oftast räcker att täta med Colour Fix. Om man gör något som ska hålla för högre vattentryck, bör man använda tätningsmembran för att göra betongen vattentät.
På kursen skapades också fina reliefer, efter kursdeltagarnas egna fantasi.
Det experimenterades med att göra silikonavtryck av dockhuvuden och använda detta för att skapa små änglar. Det experimenterades även med att doppa textilier i betong för att skapa kläder och hår.
På en veckokurs finns det oftast tid för mer än ett projekt, och därför kanske många kursdeltagare arbetar med ett större "huvudprojekt" samtidigt som de gör små saker vid sidan om, där de får möjlighet att experimentera med olika modelleringstekniker och färgtekniker.
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.