Lufthål i 3D-gips och alginatgjutning - så undviker du dem bäst och så fixar du dem efteråt
I all gjutning är luft något man får kämpa lite med – när materialet blandas (t.ex. gips eller alginat) är det svårt att undvika att vispa in luft i blandningen. För att undvika att dessa luftbubblor syns på gjutningen måste man göra lite för att få bort dem innan materialet hälls upp. Vill man helt undvika luftbubblor behöver man använda en vakuummaskin, men det är få som har en sådan hemma. Istället kan du läsa våra tips nedan.
Varför uppstår luftbubblor i gipset, och hur minskar man dem?
För att undvika luftbubblor är det viktigt att förstå varför de uppstår.
När gips blandas är det nästan omöjligt att undvika att blanda in luft i materialet. En visp slår in betydligt mer luft i gipsen än till exempel en slickepott, så första steget för att minska luftbubblor kan vara att använda en slickepott istället för en visp när du blandar gipsen.
Även om du har blandat försiktigt kommer det finnas luft i den färdigblandade gipsen. Luft stiger naturligt uppåt, och små bubblor kan synas på gipsets yta. För att hjälpa luftbubblorna att stiga kan du knacka på skålen eller dunka den lätt mot bordet så att luften snabbare rör sig mot ytan.
När du sedan ska hälla gipsen i alginatformen är det en fördel att hälla lite i taget och luta formen i den riktning där tår eller fingrar pekar. På så sätt undviker du bäst att fånga in luft. (Du kan läsa mer om detta här.)
När du häller är det också en fördel att göra det i en tunn stråle från cirka en meters höjd, om det är möjligt. Genom att hälla i en tunn stråle filtreras luftbubblorna bort.
Det är också en fördel att knacka på formen medan du lutar den och under tiden du häller i gipsen, för att hjälpa eventuella luftbubblor att komma upp till ytan. Se till att luta formen i riktning mot fingrar/tår och knacka där luften har möjlighet att stiga lodrätt uppåt. Luften rör sig alltid lodrätt uppåt, så om du inte lutar formen på ett sätt som låter luften röra sig lodrätt upp till ytan, riskerar luften att bli instängd under de delar av formen som ligger rakt ovanför.
Om det fortfarande finns luft kvar i gipsen när formen är fylld kan du fortsätta att knacka eller vibrera formen, eftersom luften fortfarande försöker stiga uppåt. Du kan ofta se små luftbubblor stiga upp till ytan medan du vibrerar formen, men när gipset börjar sätta sig kan luften inte längre röra sig.
När gipsen har härdat kan du ta loss avstötningen och snabbt se om du lyckats få bort luften från gipsen..
Om du har följt dessa råd borde resultatet bli ganska bra – men luft är som sagt en knepig faktor när det gäller gjutning.
Så här reparerar du eventuella luftbubblor i din alginatavgjutning
Om det är hela fingrar där gipset har fastnat är det tyvärr inte möjligt att reparera, men om det bara är luftbubblor som varierar mellan 1–5 mm i diameter kan du ofta fixa det själv med en liten mängd gips.
Blanda en liten mängd gips med vatten – det ska vara en tjock blandning som du kan hantera mellan fingrarna – och använd den för att ’spackla’ igen hålen. Du kan använda modelleringsverktyg, en tesked, tandpetare och en pensel/liten borste/tandborste för att släta ut och ta bort överflödigt gips.
Använd en lite hårdare borste, som till exempel en tandborste, för att borsta bort överflödigt gips och säkerställ att så många detaljer som möjligt bevaras.
När luftbubblorna har åtgärdats kan det finnas en viss färgskillnad på gipset, vilket beror på att gipset lätt förorenas när det bearbetas med fingrarna.
Om du vill dölja dina reparationer helt kan du avsluta med att måla gipsfiguren med Colour Fix blandat med vitt färgpigment.
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.