Inspiration för dekorationer till hemmet med självhärdande lera
Selvhärdande lera är ett härligt material att arbeta med. Det är enkelt att komma igång, smutsar minimalt och med den dermatologiskt testade DAS Selvhärdande lera behöver du inte handskar när du arbetar. Med Selvhärdande lera kan du modellera skulpturer, vaser, ljusstakar och annan dekoration till hemmet. Här hittar du inspiration och vägledning för stearinljushållare/ljuskulor som kan användas som juldekoration m.m.
Det här behöver du:
Material:
- Självhärdande lera (finns i 0,5 och 1 kg, och i färgerna vit, sten och terrakotta - vit är bäst om det ska målas efteråt)
- Colour Fix
- Guld PRO Pigment
- Grå Naturfärgspigment
- Pärlemor PRO Pigment
- Ballong
Verktyg:
1. Blås upp ballongen till den storlek på kula du önskar. Undvik att blåsa upp ballongen till max, eftersom den då blir svagare och lättare spricker medan du arbetar.
Kavla ut en bit självhärdande lera i en storlek som täcker ballongen. Tjockleken beror lite på hur stor kula du gör, men som utgångspunkt 3-6 mm. Ju större kula, desto tjockare lera, för att ge den mer styrka.
2. Jämna ut övergångarna och skär bort överflödig lera. Du kan använda lite vatten på fingrarna för att jämna ut övergångarna.
3. Använd utstickare för att skapa hål/mönster i leran. Tryck försiktigt och använd eventuellt ett annat verktyg för att försiktigt ta bort leran från hålen.
När du är nöjd med din kula ska den bara torka. Det tar 1-2 dagar, kanske ännu längre, beroende på tjockleken på din lera.
Om du vill återvända och arbeta på figuren senare kan du täcka den noggrant med en bit plast, så att den har minimal kontakt med luft. Eventuellt kan du fukta den lätt innan.
4. Eftersom DAS Selvhärdande lera bland annat får sin starka struktur genom pappersfibrer kan man slipa på den torra leran. Om hålet i botten inte har blivit helt jämnt eller om ytan behöver slätas ut, kan man efteråt slipa den torra självhärdande leran med sandpapper eller använda en nagelfil för små områden - till exempel hål som ska justeras.
5. Då är kulan klar för målning. Här är den målad med Colour Fix blandat med Guld PRO pigment inuti, för att ge ett fint sken när kulan står med ljus i.
Du kan också använda andra typer av färg, till exempel akrylfärg eller vattenfärg, men särskilt med vattenfärg måste du vara uppmärksam på att färgen inte blir för våt, eftersom för mycket vatten kan mjuka upp den torra leran.
6. Färgen torkar relativt snabbt. Efter cirka 20 minuter är den torr och ytan kan nu målas.
Om du har undvikit att få några rinnande färg på utsidan från det inre, kan du också börja måla utsidan först.
7. Ytan målas först grå. Här kan man antingen använda Grå naturfärgpigment, eller blanda svart och vitt för att skapa sin egen grå nyans. Även här blandas pigmentet med Colour Fix.
När kulan är målad ska den torka helt innan nästa lager målas på. Återigen cirka 20 minuter.
8. För att uppnå silvermålas den med Perlemor PRO pigment blandat i Colour Fix på en grå eller svart yta.
9. Kulan ska sedan bara torka. När den är torr är den klar att använda - antingen med en ljusslinga i eller om den vänds upp och ner så att det stora hålet är uppåt, kan den användas som ljushållare.
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.