DIY Glassvåffla för dekoration

DIY Glassvåffla för dekoration

Skapa din egen glassvåffla

Denna guide tar dig igenom användningen av en rad olika produkter där du lär dig att forma och gjuta din egen unika skulptur. Först formas skulpturen i designlera. Därefter görs en form av figuren i silikon. I silikonformen kan du skapa så många gjutningar du vill, och till sist kan de målas på en mängd olika sätt.

Steg 1: Skapa figuren med designlera

Designlera är helt hård i rumstemperatur och måste därför värmas upp innan du kan börja forma den.

Den kan värmas upp på flera sätt, till exempel i ugnen vid 100 grader. Börja med att låta den värmas i femton minuter och kontrollera sedan om den har fått den önskade mjuka och formbara konsistensen. Om inte, låt den värmas lite längre.

Börja med att skapa en grov version av det du vill göra, som till exempel glassvåfflan här.

När leran svalnar blir den hård igen, och det kan vara fördelaktigt att utnyttja de olika hårdhetsstadierna för att bearbeta ytan. Till exempel pressades mönstret i våfflan in medan leran fortfarande var lite mjuk, medan själva glassen karvades ut från toppen när leran var helt hård igen.

Gör en glassvåffla i modellera

För att bearbeta ytan kan du med fördel använda slingor och andra verktyg för lera, modellering och karvning. Hemmagjorda verktyg kan också användas – till exempel behövdes en fyrkantig form med rundade kanter till våfflan, och den skars ut ur en träbit för att passa perfekt för ändamålet.

 

När du har skapat din figur kan det vara nödvändigt att värma upp ytan igen så att den blir mjuk och kan jämnas till. För detta kan du använda exempelvis en hårtork.

 

När du har gjort en form av din figur kan du värma upp leran igen och använda den på nytt.

En video om att forma en glassvåffla i modellera

Steg 2: Gör din egen silikonform av din figur

Beroende på storleken och utformningen av din figur kan det vara nödvändigt att skapa en tvådelad silikonform. Hur man gör detta visas i den här steg-för-steg-videon.

Till den här formen har blå formningslera använts. Den behöver också värmas upp för att bli mjuk och formbar, och detta kan göras antingen genom att knåda den med handvärme eller genom att snabbt värma den i mikrovågsugnen.

Totalt användes 2 kg Formsilikon Medium Shore 30 för att skapa formen.

Shore-värdet hänvisar till silikonens hårdhet när den har härdat, men alla typer av silikon är lika flytande innan de hälls över objektet och återger alla detaljer i objektet. Ju högre Shore-värde, desto hårdare och mer formstabil blir silikonet när det har härdat.

Gör silikonform för glassvåffla

Om du har ett objekt med mer känsliga delar som sticker ut från figuren är det en fördel att välja en mjukare silikon, som lättare kan ge efter och vändas ut och in när gjutningen ska tas ur formen. Gör du något som denna glassvåffla, där det inte finns något som direkt sticker ut, är det bättre att välja en mer formstabil/hårdare silikon, som medium eller hård.

När du blandar silikon är det viktigt att härdaren blandas ordentligt i all silikon. Om delar av silikonet inte kommer i kontakt med härdaren, härdar det aldrig och formen blir oanvändbar. Tillsätt till exempel lite färg samtidigt, så att du kan se att silikonet är helt och hållet blandat.

För att motverka luftbubblor kan du med fördel hälla silikonet från hög höjd i en tunn stråle. På så sätt elimineras många av de luftbubblor som kan ha uppstått under blandningen.

Silikonet behöver torka i 4–5 timmar per halva, så formen kan göras färdig på en dag.

Flytande silikon för silikonformar

Steg 3: Gjutning i den hemmagjorda silikonformen

Du kan använda de flesta gjutmaterial i silikonformar, så länge de inte är varmare än vad den specifika silikonet klarar av. Till exempel klarar Formsilikon upp till 160 grader, medan värmebeständig silikon klarar upp till 250 grader.

Du kan till exempel gjuta med gips, betong, resin, tvål eller stearin. I en form som glassvåfflan är själva inloppet till hålet väldigt smalt (se pilen), eftersom det av naturliga skäl inte kan vara större än spetsen på våfflan. Därför behöver till exempel gipsblandningen vara något tunnare för att kunna hällas i formen tillräckligt snabbt. Om du har gjort en figur med en platt botten är det enklare att skapa ett större inloppshål i formen, vilket gör det lättare att fylla formen.

När du gjuter i formen ser styrspåren (hålen längs sidan) till att formen ligger rätt och inte glider snett. Gummiband används för att hålla ihop de två halvorna av formen.

Silikonform för glassvåffla

I silikonformen av glassvåfflan har vi initialt gjutit med gips, några med extra stark gjutgips och några med tandgips

När du gjuter med gips kan du undvika luftbubblor genom att banka på behållaren med gipset omedelbart efter blandning – och blanda eventuellt med en degskrapa istället för en visp. På så sätt får man i mindre luft i gipset.

När gipset hälls i formen är det också en fördel att banka/vibrera silikonformen både under processen och efter att den är fylld, för att hjälpa luftbubblorna att ta sig till ytan.

4 glassvåfflor gjorda i gips

Trin 4: Målning av gipsfigur

För att måla gipsfiguren har vi först använt Colour Fix och färgpigment. För att blanda en färg som liknar en våffla har vi använt vitt, brunt, gult, orange och gult PRO.

Själva glassen målades vit, och efteråt experimenterades det med kallt glasyrharpiks UV.

En liten video om att måla glassvåfflor gjorda i gips

Steg 5: 'Glasyring' av gipsfigur

Kallt glasyrharpiks UV kan användas på betong, gips, självhärdande lera med mera. Det ger objektet en fin glansig finish, och beroende på hur figuren är målad kan det likna keramik med glasyr.


Resinet är tvåkomponent och ska blandas 1:1. Därefter kan det penslas på objektet och det tar cirka ett dygn att torka.

Till glassvåfflan experimenterade vi lite med att färga en del av resinet med PRO röd, för att få det att likna jordgubbssås som rann ner för glassen, och med att strö brun färgpigment direkt på den målade resin, för att se om det skulle likna chokladpulver. Det är bara själva softicedelen som är lackerad med resin. Resultatet kan du se här nedan:

Så här dekorerar du din glassvåffla gjord i gips

3 läckra glassvåfflor i gips med strandsand


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar