Öltunna i dekorationsbetong

Enkel nybörjarprojekt med dekorationsbetong - gör din egen öl-tunna/kylare så du kan hålla dryckerna kalla till sommarens fester

Detta projekt är snabbt att komma igång med, eftersom du inte behöver skapa en form att lägga betongen på. Projektet görs nämligen över ett frigolit-tunna/grönsakstunna, och här kan du direkt börja lägga på betongen. Tunnan kan göras som din favoritdryck, som till exempel Tuborg-burken som visas här, eller ett gammalt whiskeyfat. En perfekt presentidé till fars dag, (rund) födelsedag eller en rolig inflyttningspresent. Tunnan kan också användas som en växtkruka.

 

Material:

Verktyg och annan utrustning:

Tuborg öl-tunna gjord i dekorationsbetong


 

Tunna formad som Tuborg-burk

Steg 1:

Täck med plast och lägg plast mellan tunnan och locket för att undvika att de klibbar ihop. (Använd gärna ännu tjockare plast än vad som visas på bilden för att hjälpa till att hålla kanten rak senare i processen.)

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 1.

Steg 2:
Blanda dekorationsbetong och blanda i fibrer. Häll gärna vatten i hinken först, följt av fibrerna och sedan betongen. På så sätt undviker du att betongen lägger sig som en fast botten som kan vara svår att "piska" loss med tvangsmixern.

Det behövs cirka 1 liter vatten per 5 kg betong, men experimentera med vilken konsistens du föredrar. Jag föredrar att betongen för det första lagret är mycket mjuk och lite klibbig, eftersom det gör det snabbt och enkelt att applicera.

 

Fibern tillsätts endast i det första lagret av betongen. Det hjälper till att motverka krympningssprickor och ökar betongens draghållfasthet.

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 2.

Steg 3:
När hela ytan har fått sitt första lager betong, spruta på vatten och täck med plast. Låt det stå till nästa dag (eller till nästa gång du har tid att fortsätta arbeta på det).

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 3.

Steg 4:
Dagen efter kan nästa lager appliceras. Återigen blandas dekorationsbetongen med cirka 1 kg vatten per 5 kg betong, men i detta lager tillsätts ingen fiber.

Anledningen till att ingen fiber tillsätts är att det gör ytan svårare att bearbeta, till exempel om man behöver rista eller karva något i ytan. Fibern kommer att dra med sig betongen, vilket gör det svårt att få raka och fina linjer.

Betongen ska vara mjuk och formbar utan att klibba fast vid handsken, men du kan prova dig fram för att hitta den konsistens du föredrar. Spruta vatten på den torra betongen innan du applicerar nästa lager.

Formen på dåsen skapas genom att lägga en rulle av betong längs toppen och botten och släta ut så att det bildas en lutning på toppen och botten. Släta även ut uppåt för att ge dåsen raka sidor.
Dåsen är här slätad genom att spruta med vatten och släta ut med handen.

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 4.

Dåsen topp slätas först helt ut. Använd gärna en linjal eller något annat verktyg för att släta ut. På detta sätt kan toppen även användas som bord.

 

Sedan läggs en rulle av betong längs kanten, som släts ut för att skapa kanten på dåsen. Slutligen har en svag markering av dåsens topp ritats upp. Den har medvetet inte ritats upp för markant, eftersom en tydlig linje skulle göra det svårt att använda toppen som bord.

 

När dåsen är klar, fukta den och täck med plast tills nästa dag (eller nästa gång du har tid att fortsätta arbeta på den. Projektet kan stå i flera veckor eller månader innan du fortsätter).

Toppen av öltunnan i dekorationsbetong.

Steg 5:

Dåsen målas med Colour Fix blandat med färgpigmenter. För att uppnå den gröna färgen har grönt naturfärgpigment blandats med en smula gult och svart naturfärgpigment. Låt detta lager torka.

Under tiden kan toppen målas. Här har en mörk grå blandats med vitt och svart naturfärgpigment. Denna blandning används även på dåsens nederkant.

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 5.

Steg 6: Decoupage med Colour Fix

Man kan börja med att måla upp logotypen för hand, men man kan också göra som här, där logotypen är utskriven på 4 A4-ark och sedan klippt till.

Vägledning för att göra en öl-tunna i dekorationsbetong - steg 6.

Därefter används klar Colour Fix för att limma fast det på tunnan. Se till att den gröna färgen under är helt torr innan du börjar, så att den inte färgar logotypen.

Börja med ett lager Colour Fix under och pensla tills papperet är genomvåt och logotypen sitter som du vill.

Resten av burken penslas med 1-2 lager klar Colour Fix för att ge tunnan lite extra glans.

Toppen och botten penslas med en tunn blandning av pärlemor för att få det att se ut som silver.

Låt tunnan torka inom ett par dagar, så att Colour Fixen torkar ordentligt. En tumregel är att figuren ska torka ett dygn per lager Colour Fix vid rumstemperatur.

 Målning av ölfat i dekorationsbetong

Cooler gjord som whiskeyfat

Steg 1-3 görs på samma sätt som för dos-tunnan. Steg 4 (andra lagret betong) blandas också på samma sätt och appliceras. Dock ska lite extra betong läggas på mitten av tunnan för att skapa formen av ett whiskeyfat.

Därefter har silikonavtryck av bark använts för att skapa träytan. Ytan ska vara torr men fortfarande mjuk när avtrycken görs. Eventuellt kan du torka av ytan med papper. Silikonavtrycken är gjorda med Spartelbar Silikon, men du kan också karva träutseendet för hand. Trästängerna markeras medan silikonen är våt och karvas tydligare när betongen har torkat i några timmar.

Whiskeyfat i dekorationsbetong

Tunnbands görs genom att lägga en betongkorv, jämna ut den och skära kanten. Använd t.ex. en spatel.

 

När tunnan är klar sprayas den med vatten och täcks med plast tills nästa dag (minst).

Vägledning för att göra en whiskeyfat i dekorationsbetong - steg 4.

Steg 5:
Betongfärgen blandas - brun naturfärgspigment och svart naturfärgspigment har tillsatts till Colour Fix för att uppnå en mörkbrun nyans.

Eftersom Colour Fix är tunnflytande tränger det in i betongens yta och säkerställer att man får en slitstark färg som inte flagnar av.

 

Tunnbands målas mörkgrå. Här har samma nyans använts som på toppen och botten av dosan.

Vägledning för att göra en whiskeyfat i dekorationsbetong - steg 5.

Steg 6:

När färgen är torr görs en smutsig tvättning. Svart färgpigment duttas på och med en våt svamp tvättas det av och in i alla hörn, omedelbart efter att det har duttats på.

 

På detta sätt skapas djup och skuggor på tunnan.

Men med ett enkelt trick kan man skapa ännu mer djup.

Vägledning för att göra en whiskeyfat i dekorationsbetong - steg 6.

Steg 7:

Genom att torrborsta med en ljusare färg kan man ljusa upp alla "spetsarna" på träet.

 

Detta görs genom att ta en ljusare färg (här är det gul naturfärgpigment blandat med lite brun, blandat i Colour Fix), doppa penseln och sedan måla penseln nästan torr på en bit frigolit eller något gammalt tidningspapper. När det nästan inte kommer mer färg från penseln, målas det försiktigt på tunnan så att de yttersta punkterna ljusas upp.

Om man trycker lite hårdare med penseln kommer mer färg på tunnan.

Vägledning för att göra en whiskeyfat i dekorationsbetong - steg 7.

Slutligen blandas lite perlemor PRO pigment i Colour Fix. Detta ska bara vara en tunn blandning, så att man målar med ett tunt lager perlemor.

 

När perlemoren målas på svart eller grå kommer det att likna silver.

Låt tunnan torka, och sedan är den klar att användas.

Vägledning för att göra en whiskeyfat i dekorationsbetong - avslutning

Erik firar färdigställandet av öltunnan i dekorationsbetong.

 

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar