När man gör figurer i dekorationsbetong används ofta samma "grundrecept", där man har en grundfigur, till exempel byggd i flamingo (styrofoam isoleringsplattor), som först får ett lager dekorationsbetong blandat med fiber, kallat konstruktionslagret. När det första lagret har torkat efter 24 timmar lägger man på nästa lager dekorationsbetong, där man skapar alla detaljer – det vi kallar dekorationslagret. När figuren är torr kan man måla den med Colour Fix och färgpigment.
Om du vill ha fler detaljer och användbara tips och tricks kan du läsa nedan hur vi har byggt en sköldpadda i dekorationsbetong.
Materialförbrukning:
- Ca. 27 kg Dekorationsbetong
- 15 g fiber
- 1 x isoleringsplatta med en tjocklek på 10 cm, bredd: 60 cm, längd: 120 cm (kan köpas på olika byggmarknader)
- PU-skum för att limma flamingobitar samman (kan köpas på olika byggmarknader)
- Colour Fix (ungefär 1/2 liter)
- Grönt naturpigment
- Svart naturpigment
- Vitt naturpigment
- Brunt naturpigment
- Gult naturpigment
- Gult PRO-pigment
För alla färgpigment används mindre än 100 ml. Mest har använts av grönt och brunt.
Verktyg:
- Värmekniv (för att skära i flamingo)
- Hink för att blanda betongen i
- Rörverk med visp för att blanda betongen
- Gummihandskar
- Olika borstar
- Stålborste
- Konturverktyg
- Modelleringverktyg
- Penslar
- Svamp
- Små hinkar för att blanda färg i
Och nu till det roliga – låt oss bygga en sköldpadda!
Börja med att skära din frigolitplatta i tre lika stora delar.
Du kan bearbeta frigoliten med isoleringskniv, värmekniv, varmluftspistol, hobbykniv m.m., men det enklaste är utan tvekan värmekniven.
Lim därefter ihop dina plattor med PU-skum. Fukta gärna frigoliten innan du använder PU-skum, eftersom PU-skum härdar vid kontakt med fukt i luften. Genom att tillföra lite extra vatten torkar det därför lite snabbare.
Eftersom PU-skum är ett klibbigt material är det viktigt att använda gummihandskar och vara försiktig så att det inte hamnar på kläderna.
Du kan mycket väl nöja dig med att bara limma i mitten av varje platta. Faktum är att det är en fördel när du ska börja skära ut sköldpaddan ur blocket att behöva skära så lite som möjligt i PU-skummet.
Skär nu av hörnen och runda av blocket tills det börjar ta form och likna en sköldpadda. Du kan använda en tuschpenna för att rita upp de grova linjerna innan du börjar skära.
Se till att lämna gott om mellanrum mellan sköldpaddans ben, huvud och svans, eftersom du ska lägga cirka 2 cm betong över hela ytan, och smala mellanrum riskerar därför att försvinna helt.
När grundfiguren är klar kan du lägga på det första lagret betong direkt. Kom ihåg att använda handskar när du arbetar med betong.
Beräkna cirka 1 liter vatten till 5 kg betong. Dessutom tillsätts fiber i detta lager betong. Fibret ökar betongens draghållfasthet och motverkar sprickbildning.
15 g fiber räcker till 18 kg betong.
Betongen blandas bäst med en visp/blandare.
Konsistensen på betongen bör vanligtvis vara mjuk och formbar utan att fastna på handskarna, men eftersom det första lagret bara ska appliceras snabbt, kan det vara en fördel att arbeta med en något mjukare, nästan smetig betong.
Lägg cirka 1 cm betong över hela sköldpaddans yta.
Om du vill ha betong under botten kan du börja med detta och se till att inte flytta figuren när du applicerar det följande lagret betong. Du kan nöja dig med ett lager betong under botten.
När du har lagt på det första lagret betong på hela figuren, fukta den med vatten och täck den med plast. På så sätt behåller betongen sitt vatten så länge som möjligt, vilket ger mineralerna i betongen bästa möjliga förutsättningar att binda ihop och skapa en stark betong. Med andra ord minskar du också risken för sprickbildning.
Låt betongen torka i minst ett dygn.
Efter 24 timmar (eller en månad) – du kan fortsätta bygga när det passar dig bäst – är sköldpaddan redo för nästa lager betong.
Precis som vid första lagret blandas dekorationsbetongen med 1 liter vatten per 5 kg betong. Testa dig fram tills du hittar din föredragna konsistens. Blanda inte mer betong än du hinner använda inom 45 minuter. Om betongen blir för hård kan du tillsätta lite extra vatten och blanda igen.
Observera att det krävs mycket lite vatten i förhållande till betongen för att ändra konsistensen. Häll därför inte i för mycket extra vatten när du justerar.
Innan du börjar lägga på nästa lager betong är det viktigt att fukta det torra lagret. På så sätt minskar du risken för att den torra betongen suger åt sig all fukt från den våta, vilket kan leda till sprickbildning.
Utnytt betongens naturliga kanter när du ska skapa sköldens kant runt om hela figuren.
Se till att det finns minst ett 1 cm tjockt lager överallt. På vissa ställen kommer vi senare att ta bort lite, och på andra ställen lägger vi till extra.
Om du har blandat mer betong än du hinner använda inom 45 minuter kan du 'hålla den vid liv' genom att tillsätta lite extra vatten och knåda/vispa den igen.
Markera sköldens plattor. Här har de helt enkelt ritats upp med fingret. Det kan vara en fördel att ha hittat bilder på sköldpaddor att titta på som inspiration när du designar skölden.
När skölden är markerad byggs plattorna upp. Här läggs exempelvis mer betong, särskilt på 'mittenplattorna'.
För att undvika att förstöra det som redan är gjort arbetar vi uppifrån och ner. Börja med att skapa skölden och fokusera först därefter på huvud och ben.
När plattorna har modellerats färdigt är det dags att bearbeta ytan och skapa 'spår' i skölden.
När sköldpaddan växer bildas det naturligt spår som följer formen på varje sköldplatta, och det är dessa vi försöker efterlikna.
För att göra spåren används contourverktyg, borstar med olika hårdhet, stålborste och modelleringsverktyg.
Når skjoldet är färdigt är det dags att fokusera på huvud och ben. En av de viktigaste detaljerna på skulpturer som efterliknar levande varelser är naturligtvis ögonen.
För att modellera naturtrogna ögon utnyttjar vi återigen betongens naturliga 'kanter'.
Gör en liten fördjupning där ögonen ska sitta. Rulla två lika stora kulor och placera dem i fördjupningarna. Se till att de sitter rakt mittemot varandra.
Rulla därefter två 'korvar' per öga och placera en ovanför ögat och en under. Korven ovanför ögat ska vara störst. Släta sedan ut korvarna på den sida som är längst bort från ögat.
På detta sätt säkerställer du att ögonen 'byggs in i huvudet' på figuren.
Nu är det dags att göra de återstående detaljerna på sköldpaddans huvud, ben och svans. På huvudet markeras näsborrar och öron samt fjäll/plattor, och på benen markeras fjäll.
Här har jag gjort många små fjäll, men det kan också ersättas med några stora fjäll eller 'plattor' istället. Sköldpaddor kommer i många olika former, så hitta några bilder och låt dig inspireras av dem.
Allt här är modellerat för hand med modelleringsverktyg. Fjällen har skurits/stuckits ut ur betongen.
Färdig!
När du är klar med att modellera, spruta sköldpaddan med vatten igen och täck den med plast.
Den ska nu torka i minst 24 timmar innan den målas. Den kan också stå i några månader tills du har tid igen och målas, så det är ett projekt som kan anpassas efter din tid, men minst tre dagar krävs.
Sköldpaddor kommer i många olika nyanser, så du har också gott om möjlighet att leka med färgerna.
Börja med att grundmåla figuren. Här har sköldpaddan fått grön grundfärg. Den gröna färgen som syns här är grön naturfärgpigment blandat med Colour Fix.
Colour Fix och färgpigment blandat ger en stark betongfärg som sugs in i ytan av betongen. Den är därför extremt slitstark och flagar inte av.
Efteråt målas skölden med lätta duttar av en svamp med en blandning av grön och brun färgpigment. För att uppnå färgen på bilden ska brun och grön blandas cirka 50/50. Färgen duttas på med svamp för att den gröna nyansen fortfarande lyser igenom en aning här och där.
Därefter är det dags att efterlikna de ljusa fläckarna på sköldpaddans skal. Mönstret på sköldpaddans skal säkerställer att sköldpaddan är kamouflerad på bästa sätt när den gömmer sig i gräs och buskar, där den lätt kan smälta in mellan skuggor och ljus.
För att måla de ljusa fläckarna har vi blandat tre olika ljusa nyanser bestående av vitt, curry-gult, gult PRO och en liten mängd brunt. Börja med att dutta den mörkaste av de ljusa nyanserna i ett mönster som efterliknar det du ser på de bilder du har funnit av sköldpaddor. Det är typiskt ett regelbundet mönster, men ändå finns det små undantag och avvikelser.
Dutta sedan på den näst ljusaste nyansen, och sedan den ljusaste nyansen. Var försiktig med särskilt den ljusaste nyansen.
Efteråt kan du använda din ursprungliga bruna/gröna blandning, samt en något mörkare version av denna, där du har tillsatt lite svart, för att justera kanterna av de ljusa fläckarna och skapa lite djup i den mörka delen av skalet. Återigen används svampen för att dutta färgen på.
Både de ljusa och mörka nyanser används under arbetet med sköldpaddans ben, huvud och svans. Även här målas det med svampen, eftersom vi bara är intresserade av att måla de yttersta delarna och behålla de inre delarna mörka.
Med mycket lätt hand får skalet till sist en omgång drybrush med en av de ljusa nyanserna. Detta görs för att försiktigt markera rillerna.
Sköldpaddans ögon är målade med svart färgpigment blandat med Colour Fix och en enkel vit prick, för att hålla det enkelt.
Till sist har hela sköldpaddan fått ett lager klar Colour Fix för att ge den lite glans.
När sköldpaddan ställs upp kommer vind och väder att ge den den sista patinan som kommer att sätta pricken över i:et.
Sköldpaddan ska pryda hemma i trädgården och jag misstänker att den även kommer att fungera som leksaksredskap för trädgårdens yngsta besökare. :-)
-
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.