Kreativ betong: Gör din egen trädgårdsfigur i betong (Flodhäst 🦛)

Skapad den under Dekorationsbetong – formbar betonglera, Minikurs

Kreativ betong: Gör din egen trädgårdsfigur i betong (Flodhäst 🦛)

Gör din egen betongfigur med MakeMake

Skulptur av flodhäst

Med lite flamingo och dekorationsbetong kan du enkelt skapa en fin skulptur för trädgården eller hemmet. Den här gången ska jag visa dig hur du gör en vacker skulptur av en flodhäst som precis sticker upp sitt huvud ur vattnet, eller i det här fallet gräsmattan eller trädgårdsbädden.
Med sina formbara egenskaper är dekorationsbetong ett perfekt material för skulpturer, både för professionella och alla andra som gillar kreativ betong och hobbybetong. Betongen är väderbeständig och frostsäker, så du kan utan problem ge dig på att skapa figurer och skulpturer för trädgården.

 

Vilka material behöver jag för att göra en skulptur?


Du behöver:

Förutom flamingoplattan kan du köpa alla material i ett paket. För denna storlek på skulpturen rekommenderar jag Paket 1, som innehåller 18 kg dekorationsbetong, 15 g fiber, 1 liter Colour Fix och 5 färger. Du väljer själv färgerna, men för flodhästen har vi använt svart naturligt färgpigment, vitt naturligt färgpigment, brunt naturligt färgpigment och PRO röd. För den sista färgen kan du välja blått eller gult, för att bäst kunna blanda fram fler nyanser.

 

Grundform i flamingo - steg 1
  • Här behöver du flamingoplatta, samt tusch, måttband och verktyg för att bearbeta flamingon. Det kan vara värmekniv, varmepistol, hobbykniv, isolatörkniv eller stålborste.
     
  • Börja med att skära ett stycke flamingo i önskad storlek, t.ex. 60-70 x 35-40 cm.
     
  • Rita ut formen på flodhästens huvud. Du kan se en mall på bilden här.
     
  • Markera nu mitten, samt näsborrar, ögon och öron, eftersom dessa ska vara de högsta punkterna på flodhästen.
     
  • Skär flamingostycket längs den yttersta kanten.
     
  • Skär och fila huvudet så att mittstycket blir den lägsta punkten, runda mulen/näsan och platta ut nacken så att den naturligt lutar. Fortsätt tills flodhästen är fint rundad på alla sidor. Det är alltid bättre att ta bort lite för mycket än för lite, eftersom du inte kan ta bort det när du först har lagt betong på.

    Tips: en stålborste är fantastisk för att forma flamingon, men tyvärr skräpar det också mycket, så se till att stå i ett hörn där du lätt kan samla upp och få bort det.

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 1

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 2

 

Första lag betong - steg 2

  • När flamingon är formad, kan du lägga på första lagret betong. För detta behöver du dekorationsbetong, fiber, vatten, hink och eventuellt en visp fäst på en borrmaskin eller annat för att blanda betongen. Kom ihåg handskar när du arbetar med betong. Du kan hitta handskar här.
     
  • Blanda nu din egen fiberbetong. Det ska vara ca 1 liter vatten till 5 kg betong. Börja med att tillsätta fibrerna till vattnet och rör om så att de fördelas. Tillsätt därefter betongen.

    Konsistensen på betongen ska som utgångspunkt vara mjuk och modellerbar, och inte klibba fast vid handsken.
     
  • Prova dig fram och hitta den konsistens du föredrar. Eftersom du inte ska göra detaljer i detta lager, kan det vara en fördel att betongen är lite lösare, då den då är snabbare att fördela över figuren.
     
  • Lägg på betong på figuren. Du ska lägga ett lager på 0,5-1 cm tjocklek över hela figuren. Du kan eventuellt lägga lite extra betong för att markera öronen, som visat på bilden. 
     
  • Spruta vatten på figuren och täck den med ett plastfolie. Låt den torka till nästa dag.

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 3


Flodhäst i betong för trädgården - Steg 4


Ved at sprøjte med vand og dække af med plastik, undgår du at betonen tørrer for hurtigt og dermed får svindrevner.

Andra lag betong - steg 3

  • När betongen är torr, är det dags för nästa lager - dekorationslagret. Det är här det riktigt roliga händer, när du ska börja forma detaljer och din betongfigur börjar ta form.
     
  • Blanda betongen - ca 5 kg betong till 1 liter vatten, så du får en härlig, mjuk och modellerbar betong som inte fastnar i handsken.
     
  • Lägg ca 0,5-1 cm betong på. Kom ihåg att spruta den torra betongen med vatten innan du lägger på nytt betong. Detta görs för att den torra betongen inte ska suga åt sig fukten från den friska betongen och göra att den torkar för snabbt.
     
  • Detaljer som rynkor, ögonlock, näsborrar och "nackveck" kan göras genom att rulla små pölser av betong, placera dem och sedan jämna ut dem längs kanten. Vid ögat får du den bästa effekten om du endast jämnar på ena sidan, så att du får en skarp kant till själva ögat.
     
  • Markering av mulestrån kan göras med t.ex. grillspett eller annat spetsigt verktyg.
     
  • Bygg vidare på den markering av öronen du har från första lagret.
     
  • Du kan jämna betongytan antingen genom att lägga ett plaststycke på och jämna till, använda en liten spatel eller med lite vatten och fingrarna (igen, kom ihåg handskar).
     
  • Om du vill att din flodhäst ska få en lite mer ru yta kan du använda en borste för att banka på hela ytan.
     
  • När du är nöjd med din flodhäst, sprutar du vatten på och täcker den med plast så att den inte torkar för snabbt.

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 5Flodhäst i betong för trädgården - Steg 6

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 7

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 8

Tid för betongmålning! Steg 4

  • Det är bra att börja med att måla området runt ögonen, näsborrar och eventuellt spetsen av öronen lätt ljusrosa/ljus hudfärg. För att blanda färgen börjar du med att blanda vit färgpigment med Colour Fix. Om du vill ha en ljusrosa nyans tillsätter du en liten smula röd färgpigment. Om du vill ha en ljus hudfärg tillsätter du 3 delar gult, 1 del röd och 1 del blå till den vita basen.
     
  • När betongmålningen runt ögonen och näsborrarna är torr, ska resten av flodhästen målas. Som man kan se på bilderna kan man måla flodhästen i olika nyanser. Kanske föredrar du en grå flodhäst, eller kanske en mer brunaktig nyans. Prova dig fram med att blanda. Börja med en vit bas och tillsätt försiktigt lite brunt eller lite svart (eller båda).
    Måla färgprover under vägen, eftersom du inte kan se den slutliga färgen förrän målningen är torr.
     
  • När du ska måla runt ögonen och näsborrarna och blanda den gråaktiga eller brunaktiga nyansen med den ljusrosa, kan du med fördel använda en svamp för att försiktigt dutta den mörkare färgen runt ögonen och näsborrarna så att den ljusa färgen fortfarande framträder.
     
  • Måla ögonen vita och måla pupillerna i en mörkare nyans - t.ex. blå, blågrå, mörkgrå eller svart. Gör en vit prick i pupillen för att skapa liv i ögonen.
     
  • Om du till slut vill att din flodhäst ska få ett mer vått utseende / få mer glans kan du ge den ett extra lager klart Colour Fix.
     
  • Låt din betongfigur torka inomhus i några dagar innan du sätter ut den. Då är du helt säker på att din målning är torr.
     
  • Nu är din betongskulptur klar för att sättas ut och pryda :)

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 14

 

 


 

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 9

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 10

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 11

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 12

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 13

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 15
 

Flodhäst i betong för trädgården - Steg 16


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar